Translate text

Lečenje zapaljenja jajovoda i jajnika
Ocena korisnika: / 11
LošeNajbolje 
Napisao Dr Petar Čanković   

Dijagnoza se zasniva na osnovu anamneze i kliničke slike.
Najkarakterističniji simptom je bol u donjem delu stomaka koji se pri kretanju pojačava, bol je konstantan, različitog inteziteta i praćen je obilnom gnojnom sekrecijom. Postoje još različiti niz tegoba koji prate ova oboljenja a to su : аbnormalna menstrualna krvarenja, ili produžena menstrualna krvarenja, gastrointestinalne tegobe, opstipacija, muka, povraćanje, proliv (oni su znak peritonealnog nadražaja). Nekad se mogu javiti i poremećaji kod mokrenja kao npr. učestalo mokrenje i dr.
Prilikom ginekološkog pregleda palpacijom dolazi do bolne osetljivosti obostrano u predelu adneksa i zadebljanja koja nisu u početnoj fazi toliko izražena. Uzimanjem cervikalnog brisa sa antibiogramom najčešče se izoluju Neisseria gonorrhoeae udružena sa drugim anaerobnim bakterijama a tu su i Gram negativni bacili, Gram negativne anaerobne koke a ređe anaerobni Gram pozitivni bacili.


Razvoj patoanatomsih promena je postupan. U početku se javlja hiperemija i edem tuba sa proširenjem krvnih sudova.Tube su razmekšane i veoma osetljive. Zbog istovemene eksudacije i po serozi tuba dolazi do peritonealnog nadražaja. Iz abdominalnog otvora tuba fimbrije su edematozne i prekrivene eksudatom,a cedi se mukopurulentni sadržaj. Ova eksudacija u lumenu tuba, kao i u njihovom abdominalnom otvoru, razlog je za kasniju pojavu fibroznih promena koje vode obliteraciji. Zbog već naglašene anatomske blizine jajnika u inflamatorni proces brzo prelazi na njih, te oni postaju uvećani, edematozni, prekriveni eksudatom, koji kasnije dovodi do priraslica sa okolinom. Takođe, usled nastale hiperemije u jajniku dolazi do ubrzanog sazrevanja folikula koji ne mogu da prskaju. Kao posledica ovoga nastaje policistična degeneracija jajnika. Prskanje zrelih folikula otežavaju i tvorene priraslice sa tubom i peritoneumom. Ako se proces dalje razvija, gnojni salingitis prelazi na jajnike i formiraju se mali apscesi u janicima. Apscesi se vremenom slivaju u veće i pretvaraju u pyoovarium, koji sa zagnojenim jajovodom stvara jednu patološku celinu povezanu priraslicama deformisanog oblika, tzv. pyosalpinx, odnosno tuboovarijalni apsces.
Formiranje tuboovarijalnih apscesa uvek je praćeno povećanim temperaturama septičnog karaktera, sa povećanim brojem leukocita i povećanom sedimentacijom. Pored toga, bolest je praćena konstantnim bolovima različitog inteziteta- od slabih, srednje jakih do veoma jakih, a često je izražen i defans prednjeg trbušnog zida.
Diferencialno dijagnostički mogu biti sledeće bolesti:
Appedndicitis (zapalenje slepog creva), Torzija (uvrtanje) ciste na jajniku, Vanmaterična trudnoća, Torzija subseroznog miomatoznog čvora, Endometrioza, Akutni pyelonephritis.
Terapija ovih oblika mora biti dosledna i dugotrajna, tim pre što su posledice trajne:
Infertilitet, sterilitet, vanmaterična trudnoća, dyspareunia (bolni seksualni odnosi), dismenorrhea (bolne menstruacije), menometrorrhagia (produženo i obilno menstrualno krvarenje), hronični pelvični bolovi. 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs