Translate text

Zapaljenje parametrija
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 
Napisao Dr Petar Čanković   

Parametritis
Parametritis je zapaljenje vezivnog tkiva karlice koje nastaje prelaskom infekcije iz uterusa ili adneksa. Po svojoj lokalizaciji je ekstraperitonealan.
Najčešće je lokalizacija bočno od materice, ređe napred ili pozadi. Samim tim razlikujemo : 

•    Parametris lateralis,
•    Parametris posterior,
•    Parametris anterior.  
Bočna parametrija obuhvata prostor u duplikaturi ligg. lata a bočno od cerviksa do zida karličnih kostiju. U ovim parametrijumima nalazi se vezivno tkivo, limfni i krvni sudovi kao i retke glatke mišićne ćelije.


Prednja parametrija obuhvata prostor ispred, ispod i iznad mokraćne bešike, ispunjen tadođe vezivnim tkivom, limfnim i krvnim sudovima. 
Zadnja parametrija obuhvata subperitonealno vezivno tkivo ispred i sa bočne strane rektuma, a između ligamenta sakrouterina.
Zapaljenje ovih prostora nastaje najčešće ascedentno od rascepa grlića materice i to najćešće posle porođaja i pobačaja.
Akutnom parametritisu vrlo često prethodi upala sluzokože materice koja je nastala kao komplikacija kiretaža i biopsija grlića.
Način širenja infekcije je uglavnom preko limfnih puteva, a prouzrokovači su bakterije.
Najteža komplikacija je širenje zapaljenskog procesa na gore, prema preitoneumu i nastanak difuznog peritonitisa.
Klinička slika akutnih oblika je teška i protiče sa znacima zapaljenja (povišena temperatura i groznica), teško opšte stanje i bolovi u donjem delu stomaka sa širenjem prema krstima i preponama. 
Lečenje se sastoji od mirovanja, konzumiranja antibiotika i to dovoljno dugo i nakon postizanja tj. spada telesne temperature a ako se formira apsces, neophodna je evakuaciona punkcija uz davanje antibiotika. Punkcije se mogu ponavljati više puta dok ima sadržaja a predstavljaju važan deo u lečenju i bržeg poboljšanja opšteg stanja.
Mogućnosst prelaska u hronični oblik je manja kod pravilnog lečenja. U protivnom, dolazi do fibroznih zadebljanja- obično pozadi i bočno, sa pomeranjem položaja materice u stranu. Od subjektivnih tegoba postoje povremeni bolovi koji se pojačavaju pri dugotrajnom radu, stajanju, hodanju, snošaju.
Lečenje hroničnih oblika je nespecifičnom nadražajnom terapijom uključivši i dijatermiju, sunčanje i banjsko lečenje.  


 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs