Translate text

Amenoreja
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr N.Milinčić   

Izostanak menstruacije u generativnom dobu žene. U savremenoj ginekološkoj endokrinologiji nema mnogo problema koji stvaraju toliko briga ženama i poteškoća ginekologu kao amenoreja. Pojava izostanka menstrualnog krvarenja može biti fiziološka ( normalno stanje ) i patološka. Dva su lica amenoreje kod svake žene, ili izaziva neizmernu radost ili uvodi ženu u veliku brigu. Osim ako nije prva i poslednja, gde je devojčica uzbuđena kod prve  a žena pomirena sa poslednjom.

Fiziološka amenoreja se javlja pre pojave prve menstruacije (menarha), u prvih godinu do dve dana nakon toga, zatim tokom trajanja trudnoće i u periodu dojenja,tj.u postporođajnom dobu i na kraju nakon poslednje menstruacije ( menopauza ). Svaki izostanak menstruacije izvan ovih fizioloških pojava je patološki i prema vremenu nastanka amenoreju gledamo kao primarnu ili sekundarnu. Ukoliko se menstrualno krvarenje uopšte ne pojavljuje u adolescentnom dobu govorimo o primarnoj amenoreji. Sve ostale amenoreje koje se javljaju posle uspostavljanja  menstruacionog ciklusa, van fizioloških, smatramo za sekundarnim amenorejama.

 

U zavisnosti od uzroka ili anatomske regije koja je odgovorna za nastanak amenoreje razlikujemo:

Psihogene amenoreje se javljaju kog različitih oblika psihoza, kod emocionalnog šoka, kod anorexia nervosa ( bolest karakteristična po strahu od toga da nikad niste dovoljno mršavi, da će vas svaka količina hrane ugojiti, da lik koji vidite u ogledalu nije savršen po vašim merilima, jer vas okolina surovo tera da budete savršeni, lepi, mladi, uspešni, precizni i perfektni, jednom rečju da ste predstavnik arijevske rase. A toga nema, niti će biti, samo vaša muka ako upadnete u taj začarani krug. Ima teških bolesti ali ima i paklenih, ovo je jedna od njih. Setite se ovog teksta kad rešite da držite dijetu), kod umišljenih trudnoća ( pseudociesis ) gde nema te sile koja ženu može da ubedi da nije trudna, čak joj i stomak raste i žena čeka porođaj, njega nema a godina i više prođe – to je Georgina a ne ona Radovana III. Hipotalamičke disfunkcionalne amenoreje se javljaju kao zakasneli pubertet ( pubertas tarda ), hipogonadotropni hipogonadizam, Stein-Leventalov síndrome, postpartalna idiopatska amenoreja, idiopatska amenoreja – galaktoreja, amenoreja posle lekova koji inhibišu funkciju hipotalamusa i amenoreja posle hormonskle kontracepcije. Hipotalamičke organske amenoreje nastaju nakoh organskih patoloških procesa centralnom nervnom sistemu : olfaktogenitalna displazija, tumori hipotalamusa, posttraumatske amenoreje, tezaurizmoze, hemosideroza, amenoreje posle zapaljenskih procesa.  Hipofizarne disfunkcionalne amenoreje nastaju kao posledica oštećenja stvaranja hormona koji treba da stimulišu rad jajnika. Hipofizarne organske amnoreje nastaju kao posledica patoloških procesa na hipofizi : postpartalna nekroza hipofize ( Sheehanov síndrom ) i tumori. 

II. Disregulacione amenoreje nastaju kod hroničnih bolesti kao što je ciroza jetre, tuberkuloza, nefritis, i kod poremećaja u ishrani kao što je gojaznost ili neuhranjenost ( u svemu treba biti umeren a posebno u hrani, žensko telo ne trpi krajnosti u načinu ishrane ), i kod endokrinih bolesti kao što je šećerna bolest, adrenogenitalni síndrome, Cushingov sindrom, hiper ili hipo – tireoidizam. 

III. Periferne amenoreje uzrokovane su od strane jajnika i materice.Uterusne amenoreje nastaju zbog nedostatka materice i vagine, pregrade vagine, usleg povrede ili oštećenja materice. Oprez kod kiretaža, jer kireta iza sebe može da ostavi matericu kao  “suvu drenovinu” iz koje ni kap krvi više neće poteći.Ovarijalne amenoreje javljaju se kod pravog hermafroditizma, maskulinog pseudohermafroditizma, disgeneze gonada, prerane menopauze, tumora i kod oštećenja jajnika upalom, zračenjem ili hirurškim zahvatom.        

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs