Translate text

Anestezija u ginekologiji
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 
Napisao Ass. dr Slađana Trpković   

Ambulantne intervencije u ginekologiji mogu biti urađene u lokalnoj ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Ukoliko ste se odlučile za lokalnu anesteziju osetićete nekoliko uboda iglom (prilikom davanja anestetika) i možda ćete osetiti i bolove prilikom intervencije. Ukoliko se odlučite za opštu anesteziju, osetićete bol samo prilikom plasiranja braunile (igle preko koje ćete kasnije dobiti sve lekove). Kratkotrajna intravenska anestezija će i Vama i Vašem ginekologu obezbediti konfor za vreme čitave intervencije. Zaspaćete i nećete osetiti nikakav bol. Za ovu vrstu anestezije koriste se savremeni lekovi koji obezbeđuju brz uvod u anesteziju i lagano buđenje bez prateće glavobolje, nagona na povraćanje i slično. 


Na zakazanu intervenciju treba da dođete tako što predhodno niste uzeli hranu i piće najmanje 6 sati. Ne bi trebalo ni da konzumirate alkohol ili cigarete. Ukoliko ste bolesni od nekih hroničnih bolesti i uzimate redovno bilo kakvu terapiju, o tome morate obavestiti anesteziologa. Možda će biti potrebna neka preopertivna, medikamentozna priprema. Alergiju na lekove ili hranu takođe morate prijaviti.

 

 

 

Porođaj može biti potpuno bezbolan, ukoliko se odlučite da bude izveden u periduralnoj (epiduralnoj) anesteziji. Dogovorićete se sa Vašim ginekologom kada da dođete u bolnicu. Kada porođajni bolovi počnu, anesteziolog će Vam plasirati periduralni kateter preko koga ćete dobiti lokalni anestestik. Ležaćete na levom boku, donji deo leđa biće obrisan rastvorom joda i anesteziolog će između lumabalnih pršljenova nakon davanja lokalnog anestetika (osetićete samo taj ubod) plasirati u periduralni prostor plastičnu cevčicu preko koje će davati anestetik. Plastični kateter, veoma malog promera će zalepiti tako da ćete Vi moći nakon završenog porođaja sami, prema uputstvu anesteziologa da dozirate analgetik.Povoljnost ove vrste anestezije je i u tome što ako porođaj bude morao da se završi carskim rezom, preko periduralnog katetera dobićete svu neophodnu terapiju koja je potrebna da ne osetite nikakav bol. 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs