Translate text

Seksualni problemi žene
Ocena korisnika: / 15
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Seksualni problem znači da vas seks koji imate ne zadovoljava, niti utiče na vas pozitivno. Kod žena uobičajeni seksualni problemi su smanjenje ili otsustvo interesovanja za seks, problemi sa postizanjem uzbuđenja ili problemi sa orgazmom. Za pojedine žene seksualni problem je bol tokom seksualnog odnosa.

Mnoge žene imaju seksualne probleme jednom ili nekoloko puta. Kod nekih žena problem je tek u začetku. Međutim simptomi koje imate predstavljaju seksualni problem jedino ako vam smetaju ili su uzrok problema u odnosu vas i partnera.

Ne postoji “normalan” nivo seksualnog odgovora, jer je to različito za svaku ženu. Sami nalazite šta je to za vas normalno u jednom periodu života a šta u nekom drugom periodu ili životnoj dobi.

Koji su uzroci seksualnih problema žene?

Seksualnost žene je neobično kompleksna. Ženi je u osnovi potrebna bliskost i intima, uz fizičku potrebu koju oseća. Ukoliko postoji problem u jednom od ova dva dela, fizičkom ili emocionalnom, javlja se seksualni problem.

Neki od uobičajenih uzroka :

 • Emocionalni uzroci, kao što je stress, problemi u vezi sa partnerom, anksioznost, depresija, seksualna trauma, nezadovoljstvo svojim telom i sl.
 • Telesni problemi, kao što je hormonski disbalans, bolovi nakon povrede ili preloma, hronična oboljenja (arthritis, dijabetes), ginekološke operacije ( histerektomija, mastektomija )
 • Životna dob. U senilijumu dolazi do suvoće i skvrčavanja vagine javlja se bolan seksualni odnos- dyspareunia
 • Lekovi. Izazivaju seksualne probleme, kao što su propisani lekovi za depresiju, hipertenziju ili dijabetes, kao hormonska terapija, antibebi pilule, za urinarnu inkontinenciju, infekciju urinarnog trakta, koronarnu bolest, aterosklerozu, hipotireoidizam, multiplu sklerozu, endometriozu, lekovi za neka neurološka oboljenja, antihistaminici, trankilansi i opijati, hemoterapija, supresori apetita.
 • Trudnoća, babinjare, dojenje, perimenopauza, menopauza.
 • Bol prilikom seksualnog odnosa. Zbog operacije,terapijskog radiološkog zračenja, povreda, suvoće vagine, kontrakcije vaginalne muskulature (vaginismus), koji je nekad povezan sa traumatičnim sećanjem na bolni seksualni odnos, seksualnu iskorišćenost ili silovanje.
 • Genitalni herpes
 • Zapaljenje vagine (vaginitis)
 • Gubitak partnera. Nije pravi seksualni problem ali može dovesti do smanjenja seksualne želje.
 • Kulturalni i socijalni uzroci. Neadekvatno zdravstveno obrazovanje i prosvećenost mogu dovesti do prave zatucanosti žene.
 • Alkoholizam

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs