Translate text

Seksualni odnosi i trudnoća
Ocena korisnika: / 23
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Oduvek se o ovoj temi vodila aktivna kampanja zabrane bilo kakvog interesovanja ili proučavanja, kako sa religijskog tako i sa društvenom aspekta, iako je humana seksualnost bazična osnova psihološkog, biološkog i sociološkog bića čoveka.

Dobar deo dvadesetog veka prošao je u tim verovanjima a da ne govorimo o ranijim vremenima. Sve ovo vreme nisu postojala ni najosnovnija istraživanja koja bi opovrgla ovakve stavove. Jednostavno je postojala nezainteresovanost i ceo problem je tretiran kao tabu tema.

 

 

Tokom normalne trudnoće nisu zabranjeni seksualni odnosi ali ukoliko se trudnoća vodi kao visokorizična svakako će se redukovati ili će se prestati sa seksualnim odnosima. Visokorizične trudnoće su naprimer one kod kojih se trudnoća održava pomoću lekova za smirenje materičnih kontrakcija, zatim trudnoće kog kojih postoji rizik od razvoja infekcije, trudnoće kod kojih se javlja krvarenje bilo u prvoj ili drugoj polovini trudnoće, trudnoće kog kojih je posteljica nisko usađena ili je centralno postavljena u odnosu na grlić materice, zatim trudnoće sa više plodova, sa povećanom količinom plodove vode, sa oslabljenim i skraćenim grlićem materice i svaka druga trudnoća koju vaš ginekolog proglasi visokorizičnom i savetuje vam uzdržavanje od seksualnih odnosa

 

Postojeći tipovi ličnosti pokazuju različito seksualno ponašanje, naprimer, ekstrovertni tip ličnosti slobodnije pokazuju svoje seksualno interesovanje od introvertnih ličnosti. Takođe stabilne ličnosti imaju češće orgazam od neurotičnih ličnosti.

Trudnoća je izuzetno psihofiziološko stanje koje napreže sve kapacitete žene. Stabilna osoba sve promene savladava i iz trudnoće izlazi zrelija i jača. Neurotična ličnost  može sebe dovesti u ozbiljnu krizu, a jedna od njih je i kriza seksualnog ponašanja.

Moguće je da tokom trudnoće oslabi seksualno interesovanje. Ono zna da u trećem trimestru potpuno nestane.

Postoje mnogi razlozi koji utiču na seksualne odnose u trudnoći. Najvažniji su način na koji trudnica doživljava promenu svoga tela, mišljenje koje ima o svojom trudnoći, briga o novonastaloj situaciji i promene u oblasti finansija, porodice i profesije i najvažnije način na koji partneri reaguju na stresne situacije, kakva je između ostalog trudnoća.

Na seksualne odnose u trudnoći utiču simptomi trudnoće, tako da trudnici nije do seksualnog odnosa ako ima mučninu, povraćanje, glavobolju, otečene noge i telo, pojačan sekret, bolne grudi, uznemiren plod, uvećan trbuh i neudoban položaj za seksualni odnos.

Muškarac takođe doživljava emocionalne promene tokom trudnoće, koje mogu ići preko ambivalencije, anksioznosti sve do depresije, uz psihosomatske promene kap što su nesanica, povraćanje, neraspoloženje.

Različite su reakcije na seks u trudnoći kod muškarca. Tako seksualna želja raste na početku trudnoće jer postoji osećaj povećane bliskosti sa partenerkom, a pri kraju trudnoće ta želja slabi. Neko dobija kompleks zbog trudnoće a neko pojačano uživanje, sledeći maštaju o drugoj ženi a na kraju pojedini za sve probleme u vezi okrivljuju trudnoću.

Najvažnije je da parovi o svim problemima ili novonastalim situacijama razgovaraju i kroz komunikaciju nalaze rešenje i razumevanje. Gde je nema potrebno je potražiti stručnu pomoć.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs