Translate text

Dojka
Ocena korisnika: / 47
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Dojke su akcesorni polni organi koje se nalaze na prednjem zidu grudnog koša i stoje na velikim grudnim mišićima.

Dojka je građena od:

- vezivnog tkiva, koje daje dojci oblik i čvrstinu,

- masnog tkiva, koje u generativnom periodu žene čini 80 - 85 % dojke,

- žlezdanog tkiva, koje formira režnjiće iz kojih polaze kanalići koji sprovode mleko. Više međusobno povezanih režnjića (oko 15-tak) čine režnjeve. Kanalići iz režnjića žlezdanog tkiva se međusobno spajaju u veće, koji se sustižu u rezervoaru pod bradavicom, i sa nekoliko otvora na njoj se završavaju.

 

Veličina dojki je neujednačena medu ženama. Fiziološka razlika u veličini dve dojke kod iste žene je takođe česta pojava, a ponekad može biti posebno naglašena.  Ova neujednačenost može da smeta ženi, stvarajući osećaj nesavršenosti. 

Kružni, obično tamnije pigmentisani deo kože na vrhu dojke se naziva areola. U centru areole nalazi se ispupčeni deo, bradavica.

Dojka je organ koji više puta prolazi kroz unutrašnje, a ponekad i spoljne, promene. Promene nastupaju u predpubertetu, nastavljaju se kroz pubertet, pa kroz reproduktivni period žene, kada ona ispunjava svoju osnovnu funkciju - dojenje. Promene se nastavljaju u menopauzi, kada dolazi do postepenog gubitka žlezdanog tkiva u dojkama. Sve promene dojke su posledica uticaja hormona jajnika na dojke.

Stimulacijom reproduktivnim hormonima koji se sintetišu u jajnicima, estrogen i progesteron, dojka se u pubertetu uvećava, zahvaljujući rastu žlezdanih režnjića i kanalića, kao i povećanju masnog tkiva. Areola sa bradavicom se takođe uvećava, menja boju i postaje osetljivija na dodir.

U generativnom periodu žene prisutne su menstrualne, ciklične, mesečne promene dojke.Često se javlja karakteristično premenstrualno uvećanje dojki, privremeni otok i pojačana osetljivost. Ovi simptomi se povlače po započinjanju menstruacije i novog ciklusa.

Za vreme trudnoće dolazi do povećavanja režnjića, iz kojih će nakon porođaja poteći mleko. Areola i bradavica takođe postaju veće i tamnije.

Reproduktivni hormoni imaju glavnu ulogu i za vreme dojenja. Estrogeni utiču na rast žlezda i mlečnih kanalića, dok progesteron stimuliše razvoj ćelija koje proizvode mleko. Prolaktin, hormon hipofize mozga, stimuliše proizvodnju mleka. Mišićne ćelije, koje okružuju režnjiće, svojim kontrakcijama omogućuju istiskivanje mleka.

Oblik i držanje dojke zavise od Kuperovih veza, koje su građene od potpornog vezivnog tkiva i polaze od kože prema unutrašnjosti dojke. Njihova zategnutost i elastičnost doprinose obliku i držanju dojki. U mladosti veze su jače, i zato dojke mlađih žena izgledaju čvršće i održavaju svoj oblik. Vremenom dolazi do popuštanja veza, tako da se kod starijih žena opuštaju dojke. Pojava je izražena u postmenopauzalnom periodu, kada i žlezdano tkivo, koje ima funkciju proizvodnje mleka, u većoj ili manjoj meri ustupa mesto masnom tkivu.

Limfni sistem, mreža kanala - limfnih sudova, drenira višak medućelijske tečnosti iz dojke. Limfni čvorovi duž limfotokova čiste limfu od štetnih agenasa kao što su bakterije i virusi. U slučaju razvoja raka dojke, ćelije raka mogu doći u limfne sudove a preko njih stižu do limfnih čvorova. Limfni čvorovi zaustavljaju neko vreme napredovanje bolesti.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs