Translate text

Pobačaj
Ocena korisnika: / 15
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc.med. Nemanja Milinčić   

Pobačaj je gubitak trudnoće tokom prvih 20 nedelja.To je definicija, ali šta je stvarno pobačaj to znaju suze, niz lice što su tekle svakoj unesrećenoj trudnici, koja je tako završila svoje drugo stanje. Bol koji se dugo pamti i ožiljak koji, kao na promenu vremena, bridi sa svakim sećanjem na taj dan. Zato je pobačaj tako težak za prihvatanje, uvek sa pitanjem zašto baš meni to da se desi i da li sam ja kriva.
Pobačaj je veoma česta pojava, čak svaka četvrta trudnoća se tako završava. Takođe, veliki broj pobačaja se desi a da žena nije ni znala da je trudna (subklinički pobačaj).


Šta uzrokuje pobačaj?

Mnogi pobačaji se dese jer oplođena jajna ćelija nije uspela da se ugnezdi i razvije u materičnoj duplji. Pobačaj nikad nije izazvan zbog stresa, seksa ili rekreacije. U mnogim slučajevima vaš ginekolog neće znati uzrok pobačaja. Rizik pobačaja se smanjuje nakon 12 nedelje gestacije.

Simptomi pobačaja

· Vaginalno krvarenje – oskudno ili obilno, stalno ili povremeno je prvi znak pobačaja. Međutim, krvarenje u prvom trimestru dešava se često u normalnoj trudnoći, ono je obično jednodnevno, bez bola. Krvarenje sa bolom je zato siguran znak pobačaja.

· Bol – obično se javlja kao stezanje u maloj karlici, bol u donjem delu stomaka, stalni bol u donjem delu leđa. Bol se obično javlja nekoliko dana do nekoliko sati pre vaginalnog krvarenja.

· Pojava sluzave, sivkaste mase iz kavuma materice praćeno krvnim ugrušcima.

 

Nije lako reći da je započeo pobačaj. Ceo tok nije skoro nikad praćen samo jednim simptomom, naprotiv, nekoliko dana pre samog pobačaja trudnica ima mnoge siptome.

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs