Translate text

Prevremeni porođaj - lečenje
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao dr N.Milinčić   

Kako svaki prevremeni porođaj prolazi kroz određene faze - preteći prevremeni porođaj, koji traje kraće ili duže i prevremeni porođaj u toku, kada dolazi do samog porođaja sa rađanjem nedonoščeta, tako je i lečenje kompleksno i sveobuhvatno, vodeći računa o svakom mogućem uzročniku ili faktoru rizika.     

                                        

 

Trudnica sa simptomima i znacima pretećeg prevremenog porođaja ili samog takvog porođaja u toku  treba biti hospitalizovana, po mogućnosti na specijalizovano odeljenje patologije trudnoće.                       

Na vašem ginekologu je odluka da li će posle dijagnoze primeniti pasivan metod održavanja trudnoće ili će primeniti terapijske metode za odlaganje porođaja ili će pristupiti samom porođaju, birajući između vaginalnog porođaja ili carskog reza. Uvek treba biti oprezan kod odlaganja porođaja jer je fetus, zbog oštećenja koja ga vitalno ugrožavaju, u stanju da izazove prevremeni porođaj.                  

Treba se pridržavati nekih osnovnih načela pri lečenju pretećeg prevremenog porođaja: 

 

                    

Mirovanje  –  osnov svake terapije je bolničko mirovanje, u bočnom položaju, duže na levom boku. Mirovanjem se pojačava protok krvi kroz matericu pa se i kontrakcije smiruju.                   

Sedacija  –  deluje efikasno ako se radi o lažnom prevremenom porođaju i tada sedativi i narkotici smiruju materične kontrakcije. Oprezan mora biti vaš ginekolog  ako se radi o prevremenom porođaju u toku, gde visoke doze sedativa i narkotika mogu izazvati neonatalnu respiratornu depresiju.                   

Hormonska terapija  –  odnosi se na primenu progesterona i to u obliku mikro–kristala prirodnog progesterona solo ili u kombinaciji sa betasimpatikomimeticima, lekovima koji opuštaju materični mišić.                    

 

                      

Serklaž  –  obavezno se radi kod insuficijencije grlića, gde se vrši anatomsko obnavljanje unutrašnjeg ušća, ali i zatvaraju vrata za prodor infektivnih agenasa iz donjeg genitalnog sprata. I dalje traju rasprave o korisnosti ove metode lečenja.                   

Tokoliza  –  suzbija     materične    kontrakcije i u savremenoj perinatologiji opstali su beta2adrenergički agonisti (betasimpatikomimetici), magnezijum sulfat i antagonisti kalcijuma.                   

Kortikosteroidi  -  ordiniraju se majci ili direktno plodu, kada se želi povećanje sinteze surfaktanta i ubrzanje sazrevanja fetalnih pluća,  u situacijama kada očekujemo prekid trudnoće pre 34 nedelje gestacije, i najbolji rezultati se dobijaju ako se ordinira između 30 i 32 ned.gestacije, kao i najmanje 24h. pre prevremenog porođaja, čime se smanjuje  učestalost respiratornog distres sindroma (RDS – a).                        

Kontraindikacije za lečenje prevremenog porođaja                      

Postoje određene trudnoće u kojima nije dozvoljeno da vaš ginekolog započne lečenje ili sprovođenje protokola za tretman prevremenog porođaja. Nijedna od gore navedenih mera ne preduzima se u trudnoćama sa dijagnozom pretećeg prevremenog porođaja ili prevremenog porođaja  u sledećim nalazima, oboljenjima ili situacijama :  

1.     Preeklampsija i eklampsija

2.     Obilno vaginalno krvarenje u drugoj polovini trudnoće

3.     Fetalne anomalije inkompatibilne sa životom

4.     Vitalna ugroženost fetusa daljim trajanjem patološke trudnoće

5.     Intrauterina smrt fetusa

6.     Klinički manifestna intraamnijalna infekcija

7.     Ritmične materične kontrakcije ispod 5 min.

8.     Dilatacija unutrašnjeg ušća grlića veća od 4 cm .   

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs