Translate text

Pušenje i drugi faktori rizika za prevremeni porođaj
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr Nemanja Milinčić   

Sa napretkom u saznanjima o uzrocima prevremenih porođaja i smanjenjem rizika od njih i razvojem dijagnostičkih i terapijskih   metoda,  pažnja  se usmerava i  na epidemiološke faktore.

Pušenje u trudnoći povećava učestalost prevremenih porođaja, utiče na smanjenje telesne mase ploda na rođenju i obično je povezano sa stresnim načinom života, što uz ostale socio – ekonomske faktore dodatno rizikuje trudnoću. Nepravilna ishrana, težak rad, loši uslovi života uz takav i higijensko – dijetetski režim, nametnut brz tempo života, razvedenost, vanbračnost, smrt bližnjeg  su neki od socio – ekonomskih faktora koji takođe utiču na povišen rizik od prevremenog porođaja. Uz ove faktore idu i konzumacija alkohola i lekova.

 

Uticaj stresa ispitivan je i u perinatologiji i došlo se do saznanja da povišen nivo kortizola u stresu, kao jedan od elemenata u započinjanju kontrakcija materice i prevremenog porođaja, uz ostale gore navedene faktore može negativno uticati na tok trudnoće, uz povećanje rizika od infekcije u trudnoći.

Nasuprot ovim faktorima zdrav način zivota i njegova promocija, uz umerenu fizičku aktivnost  kao što su bavljenje rekreativno sportom dovode do višestrukog smanjenja pojave pretećeg prevremenog porođaja.  

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs