Translate text

Pušenje i drugi faktori rizika za prevremeni porođaj
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr Nemanja Milinčić   

Sa napretkom u saznanjima o uzrocima prevremenih porođaja i smanjenjem rizika od njih i razvojem dijagnostičkih i terapijskih   metoda,  pažnja  se usmerava i  na epidemiološke faktore.

Pušenje u trudnoći povećava učestalost prevremenih porođaja, utiče na smanjenje telesne mase ploda na rođenju i obično je povezano sa stresnim načinom života, što uz ostale socio – ekonomske faktore dodatno rizikuje trudnoću. Nepravilna ishrana, težak rad, loši uslovi života uz takav i higijensko – dijetetski režim, nametnut brz tempo života, razvedenost, vanbračnost, smrt bližnjeg  su neki od socio – ekonomskih faktora koji takođe utiču na povišen rizik od prevremenog porođaja. Uz ove faktore idu i konzumacija alkohola i lekova.

 

Uticaj stresa ispitivan je i u perinatologiji i došlo se do saznanja da povišen nivo kortizola u stresu, kao jedan od elemenata u započinjanju kontrakcija materice i prevremenog porođaja, uz ostale gore navedene faktore može negativno uticati na tok trudnoće, uz povećanje rizika od infekcije u trudnoći.

Nasuprot ovim faktorima zdrav način zivota i njegova promocija, uz umerenu fizičku aktivnost  kao što su bavljenje rekreativno sportom dovode do višestrukog smanjenja pojave pretećeg prevremenog porođaja.  

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs