Translate text

Prevremeni porođaj - učestalost
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Određivanje tačne učestalosti  prevremenih porođaja uvek je skopčano sa saznanjem da je ona različita ne samo od zemlje do zemlje, nego i od mesta do mesta, pa i samih zdravstvenih ustanova i sistema, a sve zbog različitih faktora koji prvenstveno govore o načinu i stepenu organizovanosti i razvijenosti kako zemlje tako i zdravstvenog  sistema ili ustanove.  

                          

 

Sa napretkom bazičnih i kliničkih saznanja  tokom 80- ih i 90 – ih  očekivao se trend smanjenja učestalosti prevremenih porođaja. Do ovoga nije došlo, iako se najviše očekivalo da tokolitici     (lekovi koji sprečavaju materične kontrakcije) smanje broj prevremenih porodjaja. Korist od tokolitičke terapije  je nesumnjiva u perinatologiji ali je i njihova  primena  uticala  da preteći pobačaji pređu u kategoriju prevremenih porođaja.Tokolitici nisu u stanju da utiču na faktore koji dovode do prevremenih materičnih kontrakcija. Na učestalost prevremenih porođaja sada znatno utiče i program vantelesne oplodnje ali i jatrogeni faktor ( uticaj lekara ) tokom sve češćih invazivnih metoda u perinatologiji.                          

Učestalost prevremenih porođaja  u  visokorazvijenim  zemljama  je  6–8%, u zemljama u razvoju 8-12%  i u nerazvijenim zemljama  10–15%. U Srbiji taj se procent kreće od 6–10%, gde je najčešće  oko 7% .                      

U visokorazvijenim zemljama učestalost prevremenih porođaja je za  Holandiju 4%, Švedsku 5,4%, Austriju 5,9%, Francusku 6,3%, Republiku Irsku 8,2%. Na suprotnoj strani su nerazvijene zemlje Afrike sa rasponom učestalosti do 24 % i nerazvijene zemlje Azije do čak 36 %. Navodim ove suvoparne podatke da imate sliku naše pozicije.                       

Procent prevremenih porođaja u SAD je 10,2%. Ovo je za njih poražavajući podatak uprkos tehnološkom i tehničkom napretku u oblasti reproduktivne medicine i ovi procenti se značajno ne smanjaju  unazad tri decenije. Prevremeni porođaj ima različitu učestalost za pojedine savezne države u SAD i etničke grupe. Kod belkinja se prevremeni porođaj javlja u 7,1%  porođaja a kod crnkinja u 17,9%.  

 

 

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs