Translate text

Tokolitici
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Admin   

Prevremeni (preterminski) porođaj je onaj koji započne pre navršene 37. nedelje trudnoće. Malene disturbancije kod osetljivih trudnica mogu izazvati prevremene trudove. Prevremene kontrakcije se obično javljaju posle 20. nedelje trudnoće. Ukoliko one postanu učestale i jake tada dolazi do opasnosti da dođe do prevremenog porođaja. Kako fetus još nije dovoljno sazreo, niti je spreman za spoljašnji svet mora nakon rođenja biti negovan u inkubatorima. Takvo novorođenče nazivamo nedonošče. Radi sprečavanja repvremenog porođaja, standardna procedura podrazumeva intravensko davanje jednog od lekova za sprečavanje grčenja mišića materice (tokolitici).

Ritodrin - po strukturi sličan adrenalinu i spada u grupu simaptomimetika. Svojim delovanjem na glatke mišiće materice smanjuje učestalost i jačinu kontrakcija materice. Koristi se za sprečavanje prevremenih trudova, za prevenciju prevremenih trudova nakon ginekoloških operacija. Porođaj se može odložiti do 48 časova. Što ostavlja dovoljno vremena za davanje glukokortikoida majci u cilju sazrevanja fetalnih pluća i smanjivanja respiratornog disteresa novorođenčeta, kao i za obezebeđivanje optimalnog zbrinjavanja porodilje i deteta.

Ritodrin se ne sme primenjivati pre dvadesete nedelje trudnoće, a ni u onim stanjima u kojima produženje trudnoće predstavlja opasnost za majku i fetus. Uvek se daje u bolničkim uslovima, ne duže od 48 časova. Opasno je davati ga ako ne postoje prave indikacije jer su neželjena dejstva ponekad vrlo ozbiljna, lupanje srca npr. Takodje se ne propisuje u obliku tableta jer u tom obliku nema efektivno dejstvo a daje samo nusefekte.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs