Translate text

CVS - Biopsija horiona,Uvod
Ocena korisnika: / 9
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Šta treba da znate o CVS ( chorionic villus sampling ) – biopsija horiona

CVS je perinatološka dijagnostička procedura kojom se uzima mali uzorak posteljice za biohemijsku i genetičku analizu u cilju dijagnostikovanja određenih genetskih oboljenja. Posteljica (vidi tekst: Posteljica) je privremeni organ koji oksigeniše i hrani plod. Sastavljen je iz horionskih čupica (villi), sićušnih izraslina koje se granaju i grade posteljicu. Čupice imaju isti hromozomski sastav kao i plod. 

Analizu radimo da bi smo npr. otklonili sumnju na Down-ov sindrom ili odredili pol deteta. Obično se intervencija izvodi između 10 i 12 nedelje trudnoće. Rezultati su gotovi za nekoliko dana. Ukoliko se testiranje uradi ranije, što je moguće, ali je tehnički teže za izvođenje, dobija se na vremenu, ukoliko je potrebno uraditi prekid trudnoće. Jasno je da je rizik od komplikacija prekida trudnoće manji što je trudnoća mlađa.

 

Jedna od alternative CVS je amniocenteza, perinatološka  dijagnostička procedura, tokom koje se uzima mala količina plodove vode (liquor amnii; vidi tekst: Plodova voda) za biohemijsku i genetičku analizu u cilju dijagnostikovanja određenih genetskih oboljenja. Obavlja se obično između 16 i 18 nedelje gestacije.

Kada se trudnici preporučuje CVS:

·         Ukoliko ima više od 35 godina i želimo da isključimo postojanje hromozomskih anomalija.

·         Ukoliko u  bližoj familiji ili u pethodnoj trudnoći postoji pozitivna anamneza za genetska oboljenja.

·         Ukoliko rezultat neinvazivnog skrininga na hromozomopatije pokazuje povišen rizik (double ili triple sceening test).

Genetska oboljenja mogu se dijagnostikovati DNK analizom dobijenog materijala putem CVS ili amniocenteze, ali defekti neuralne tube (buduće kičme i kičmene moždine) ne mogu se dijagnostikovati ovim procedurama.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs