Translate text

Prenatalna dijagnostika
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Danas postoje mnoge savremene kliničke, biohemijske, fizikalne i elektronske metode za postavljanje dijagnoze stanja ploda.

Odredjivanje hormona, enzima i proteina placente

Posteljica je jedan od najpotentnijih organa u živom svetu i ona ima respiratornu, nutritivnu, ekskretornu i zaštitnu funkciju.

Od hormona posteljica luči:

-         horiogonadotropni hormon (hCG)

-         humani palcentni laktogen (HPL)

 

-         estrogen

-         progesteron

Od enzima to su:

-         termostabilna alkalna fosfataza

-         diaminooksidaza

-         oksitokinaza

-         leucinaminopeptidaza

-         cerulopalzmin

 

 

Amnioskopija je optička metoda kojom se procenjuje izgled plodovih ovojaka i plodove vode u poslednjim nedeljama trudnoće.

 

Kardiotokografija je metoda kojom se registruju srčani tonovi ploda kao i materične kontrakcije. Metoda se zasniva na činjenici da se materične kontrakcije odražavaju na stanje krvotoka u materici, koje utiče na prenos kiseonika a sve to zajedno utiče na srčanu radnju ploda.U trudnoći možemo uz pomoć oksitocinskog testa oceniti stanje fetoplacentne jedinice u slučajevima ugrožene trudnoće.

Pehametrija U toku porodjaja naziva se postupak odredjivanja kiselosti krvi ploda radi utvrdjivanja stepena hipoksije i acidoze. U raznim patološkim stanjima poremećaja uteroplacentarnog krvotoka i u stanjima hipoksije, dolazi do acidoze raznog stepena a ona može biti respiratorna, metabolička ili kombinovana.

Ultrazvuk Primena ultrazvuka u akušerstvu počela je 1956 godine da bi danas bila rutinska metoda. Razvoj tehnike doveo je do razvoja ultrazvučnih aparata što je doprinelo da ultrazvuk bude metoda izbora. Real time slika, ili slika uživo napravilo je veliku prekretnicu u akušerstvu jer dobijamo informacije koje su dinamične prirode i nastaju trenutno. Danas se uveliko koristi i Dopplerov efekt, i to pulsni kao i kolor. Danas pored ovoga postoje i 3D, kao i najnoviji 4D ultrazvučni aparati koji su kao četvrtu dimenziju uključili i vreme. Metoda je pristupačna, neagresivna, komforna, , izuzetno precizna i brza, može više puta da se ponavlja, prati zbivanja u trenutku pregleda.  Pored osnovnih elemenata poput dijagnostikovanja trudnoće, vitalnosti trudnoće, insercije posteljice, položaja ploda potrebno je i da dijagnostikujemo zrelost fetoplacentne jedinice čime utvrdjujemo optimalni termin porodjaja. Pored ovoga ultrazvukom možemo odrediti biofizički profil ploda.

Invazivna prenatalna dijagnostika

Podrazumeva pravovremeno otkrivanje naslednih i intrauterino stečenih bolesti ploda. Od metoda najčešće se koriste:

-         biopsija horionskih čupica, koja se može izvoditi na dva načina, jedan je trancervikalni a drugi je transabdominalni put

-         amniocenteza, koja je najstariji invazivni dijagnostički postupak, ali koja rutinski ulazi u praksu sa razvojem biohemije, molekularne biologije i citogenetike. Ovde imamo dva pojma, pojam rane amniocenteze i pojam kasne amniocenteze

-         kordocenteza, je intrauterino uzimanje uzorka fetalne krvi perkutanom punkcijom pupčanika

-         placentocenteza, gde se na isti način uzima posteljično tkivo.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs