Translate text

Preterminsko prevremeno prskanje plodovih ovojaka
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc. med. Nemanja Milinčić   

Preterminsko prevremeno prskanje plodovih ovojaka                                    

Preterm Premature Rupture of Membranes  - PPROM  je termin koji ukazuje na prskanje plodovih ovojaka pre 37 nedelje gestacije i pre početka regularnih materičnih kontrakcija koje vode u porođaj. Prevremeni porođaj najčešće nastaje kao posledica PPROM–a. Latentni period je vreme koje protekne od prskanja plodovih ovojaka do početka porođajnih kontrakcija. Ovaj period varira od nekoliko sati do nekoliko dana, nedelja ili čak meseci. Zato se kaže da postoji obrnuta korelacija između dužine latentnog perioda i gestacijske starosti. Veliki je broj faktora koji utiču na nastanak PPROM–a, a navešćemo samo najčešće: infekcija, cervikalna dilatacija, inkompetentni grlić, multipla gestacija, hidramnion,  anomalije  smeštaja i rotacije , abrupcija placente, placenta praevia, trauma, anomalije fetusa, anemia, PIH, diabetes mellitus, epidemiološki rizici – raniji prevremeni porođaj, raniji PPROM, pušenje. Iako važe za faktore rizika nije dokazan povišen rizik nastanka PPROM–a zbog seksualnih odnosa, bolesti vezivnog tkiva, broja ginekoloških pregleda, broja abortusa, ranijih operacija na genitalnom traktu. 

                 

 

 

Učestalost prevremenog prskanja plodovih ovojaka  je oko 10% posle 37 nedelje gestacije i 2–3% pre 37 nedelje gestacije. Oko 30–40% prematurusa je rođeno u porođajima sa PPROM–om, što ga stavlja na vodeće mesto utvrđenih uzroka  prevremenih porođaja. Glavni rizik po trudnicu sa PPROM–om je razvoj placentitisa i horioamnionitisa (zapaljenje posteljice i plodovih ovojnica) i puerperalna infekcija. Rizik smrti trudnice sa PPROM–om je u smanjenju usled bolje perinatalne zaštite.                   

Kao jedna od posledica PPROM–a je povišena učestalost infekcije trudnice i fetusa sa visokom perinatalnom smrtnošću i oboljevanjem, jer prevremeni porođaj sa svim komplikacijama koje sa sobom nosi je najčešći ishod PPROM–a. Smrtnost plodova je obrnuto srazmerna gestacijskoj starosti, što je starost trudnoće manja veća je smrtnost plodova. Najčešći izazivači infekcije su streptokoke grupe B, zatim ureaplasma urealyticum, mycoplasma hominis, chlamydia trachomatis, bacteroides species, fusobacterium species, gardnerela vaginalis, lactobacillus i dr.                   

 

Najčešće posledice PPROM–a   po fetus su respiratorni distres sindrom (sindrom nezrelih pluća), ali uz isto pravilo da je incidenca u obrnutoj srazmeri sa gestacijskom starošću, usled oligoamniona nastaje torakalna kompresija , otežani disajni pokreti, smanjena produkcija tečnosti u plućima.                   

Kod akušera i dalje postoji dilema šta uraditi sa trudnicom u PPROM–u, da li se postaviti ekspektativno ili biti aktivan. Mišljenje je da ako   nema   kliničkih   znakova  infekcije  treba    profilaktički dati antibiotike. Najbolji su cefalosporini novih generacija, ali se daju i eritromicin i klindamicin. Ako postoji  klinička infekcija, ili neka druga akušerska komplikacija ide se na aktivan porođaj.   

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs