Translate text

Mišićno skeletne promene u trudnoći
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 
Napisao Dr Danijela D. Blagojević   
Trudnoća i porođaj su fiziološka stanja koja predstavljaju opterećenje kako za vegetativni i neuroendokrini sistem, tako i za koštano-zglobni i mišićno-tetivni.

Tegobe koje trudnice najčešće navode su bolovi u vratu, između i ispod lopatica, zatim bolovi u krstima, sakroiliakalnim zglobovima, te suprapubičnom i ingvinalnom predelu, neretko udruženo sa neprijatnim senzacijama kao sto su trnjenje i grčevi u nogama i stopalima. Sve ove tegobe su izrazitije ako kod trudnice postoji neki urođeni strukturalni ili funkcionalni deformitet lokomotornog aparata (skolioza, kifoskolioza, stanja posle kongenitalnog i iščašenja kukova, inegalitet donjih ekstremiteta, sistemska i neuromišićna oboljenja.

Bolovi u vratu, lopatičnom i ramenom predelu nastaju još tokom prvog trimestra trudnoće, jer mišići ove regije treba da održe adekvatan antigravitacioni položaj nasuprot opterećenju koje vrši uvećanje žlezdanog i masnog tkiva dojki i istegnuta, oslabljena muskulatura prednjeg trbušnog zida. Ove tegobe se opisuju kao miofascijalni sindrom i čine ga subjektivne tegobe u vidu bolova i objektivne promene u vidu spazma i redukovanog obima pokreta u vratu i ramenim zglobovima.

Sa uvećanjem uterusa i sve većim istezanjem trbušnih mišića dolazi do povećanja lumbalne lordoze i bolova u krstima i sakroiliakalnim zglobovima. Da bi se u porođaju obezbedio prirodni porođajni put za bebu, nepokretni zglobovi karlice postaju labaviji što čini nestabilnijim čitav karlični prsten pa potpornu ulogu preuzimaju mišići karličnog dna i delimično mišići donjih ekstremiteta.

Usled ovih promena javljaju se bolovi u suprapubičnom i ingvinalnom predelu (usled istezanja lig. inguinale Pouparti).

U poslednjem  mesecu trudnoće javljaju se tegobe koje su posledica kompresivnog efekta uvećanog uterusa na neurovaskularnu mrežu, najčešće na nervus opturatorius, kada se javljaju parestezije i slabost  natkolene muskulature, često uz nestabilan i otežan hod. Usled hipervolemije, povećanja telesne težine i otoka nogu česti su bolovi i grčevi u stopalima (sy. canalis tarsalis). 

Kako ublažiti postojeće tegobe? 

Prilagođavanje novim promenama u trudnoći zahteva usvajanje novog načina držanja tela uz pravilan raspored opterećenja, izbegavati prinudne položaje, ne sedeti prekrštenih nogu, ne hodati na visokim potpeticama i naučiti zaštitne položaje pri obavljanju aktivnosti dnevnog života, uz primenu kontinuiranog aerobnog treninga, koji podrazumeva lagane i umerene šetnje na otvorenom uz pravilno disanje. 

 

Dr Danijela D. Blagojević,

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije,

Klinički centar Srbije 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs