Translate text

Koje su masaže dozvoljene u trudnoći?
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

 

Masaža trudnice pomaže otkloniti teskobu, smanjuje bol u leđima, poboljšava san, cirkulaciju krvi i limfe i tako smanjuje oticanje ekstremiteta, priprema mišiće za porodjaj i daje emocionalnu podršku koja je potrebna svakoj trudnici

Kada masaže ne bi trebalo da obavljate?

Svaka trudnica trebalo bi da se posavetuje sa svojim lekarom pre nego što krene na masažu. Masaže nisu pogodne za rizične trudnoće, kod žena koje imaju povišen krvni pritisak, proširene vene, osipe, mučnine.

Kako se izvodi masaža trudnica?

 

Masaže trudnica se rade sa posebnim oprezom i zato moraju biti blage i nežne. Izvode se tako što trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod stomaka se stave jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masaža mora biti bez naglih i jakih pritsaka. Masira se gornji dio leđa, ruke i noge. Donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem.

Za prijatnu masažu važna je i atmosfera. Prostorija mora biti provetrena i topla, slabije osvetljena uz tihu opuštajuću muziku u pozadini, što će pomoći trudnici da se opusti. U lampicu se mogu staviti opuštajuća eterična ulja, a posle četvrtog meseca trudnoće eterična ulja se mogu dodati i u biljno ulje kojim se trudnica masira, ali vrstu ulja i koncentraciju birajte oprezno. Od velike je važnosti i podrška partnera koji bi svojim prisustvom na masaži pridoneo osećaju zajedništva, koje će čak i beba osetiti.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs