Translate text

Ogestan - suplement namenjen trudnicama i dojiljama
Ocena korisnika: / 20
LošeNajbolje 
Napisao Prof.dr Nemanja Milinčić   

 

Tokom trudnoće potrebe za nutrijentima rastu. Da bi se obezbedio pravilan rast i razvoj fetusa i očuvao nutritivni status majke potrebno je pored vitamina i oligoelemenata zadovoljiti i potrebe za gradivnim (proteini) i energetskim (ugljeni-hidrati) supstancama. Pravilno izbalansiranom ishranom možemo zadovoljiti što veći deo naših potreba, ali i uz svu brigu o unosu raznovrsne hrane neophodno je uključiti pravi suplement kako bismo pružili adekvatnu podršku ovom posebnom periodu u životu žene.

Ono za šta se odlučujemo može imati posledice koje se nekada ne mogu popraviti, zato moj savet svim trudnicama jeste pravilan izbor suplementa koji je u skladu sa njihovim realnim potrebama.

Na našem tržištu se nalazi Ogestan, suplement namenjen trudnicama, dojiljama i ženama koje se spremaju za trudnoću. Ogestan dopunjuje potrebe trudnoće za esencijalnim supstancama koje nedostaju našoj kuhinji u dovoljnoj meri.Ogestan sadrži: Folnu kiselinu (vitamin B) 400µg, Vitamin D 5µg, Omega-3 masne kiseline 275mg (124mg DHA, aktivni oblik Omega-3 masnih kis.), Jod 150µg, prirodni vitamin E 10mg. Doza je jedna meka kapsula dnevno.

Zašto je Ogestan pravi izbor nadoknade - Zato što u svom sastavu sadrži samo prave mikronutrijente, neophodne kao dodatak ishrani, u fiziološki aktivnim dnevnim količinama, namenjenim trudnicama i dojiljama.

-Folna kiselina (400µg) je neophodna za prevenciju defekta neuralne tube kod fetusa, smanjuje rizik od pojave hipertenzije i u trudnoći i potpomaže resorpciju gvoždja. Količina od 400µg je jedina prava, koja je namenjena za prevenciju defekta neuralne tube, a svaka veća količina je namenjena lečenju i pri posebnim okolnostima.

-Vitamin D (5µg) je neophodan radi pravilnog formiranja skeleta kod fetusa, a kod majke će očuvati koštani status i smanjiti rizik od preeklampsije. Ukoliko se unosi 5µg vitamina D tokom cele trudnoće, očuvaće se majčin depo kalcijuma, i neće biti potrebe za kasnijim unosom velikih količina ovog vitamina koje bi mogle da opterete organizam majke (25µg u 6. mesecu trudnoće i 5mg u 7. mesecu).

-Omega-3 masne kiseline (275mg, od čega 124 DHA)postaju raspoložive fetusu jedino ako majka unosi dovoljne količine. DHA (docosahexaenoic acid) pomaže stvaranje mijelinskog omotača i utiče na dobro provođenje nervnog impulsa čime se omogućava bolji razvoj mozga kod fetusa. DHA ujedno pomaže da nervna ćelija dostigne adekvatnu veličinu. DHA takođe poboljšava razvoj retine, dok kod majke zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline se skladište u masnom tkivu deteta, tako da po rođenju dete ima na raspolaganju do 4. nedelje esencijalne masne kiseline. Takođe je bitno naglasiti da je jedini izvor ovih masti za dete, po rođenju, majčino mleko, a majka ih unosi jedino putem hrane (plava riba), ali ukoliko se unose velike količine ribe postoji i rizik od preteranog unosa teških metala koji se talože u adipoznom tkivu plave ribe, zato je suplement u ovom slučaju prvi izbor.

-Jod (150µg) pomaže psiho-motorni razvoj fetusa, a kod majke će očuvati dobar status tiroidnih hormona. Hipotiroidoza sa sobom vuče rizik od usporenja bazalnog metabolizma i povećava rizik za preteranom gojaznošću. Gojaznost sa sobom nosi dosta rizika i komplikacija u trudnoći.

-Prirodni vitamin E (10mg) je neophodan da bi zaštitio Omega-3 masne kiseline od slobodnih radikala čijim dejstvom one postaju beskorisne. Vitamin E štiti Omega-3 masne kiseline i na nivou gastro-intestinalnog trakta i na nivou ćelijske membrane.

Organizam žene traži da ona zadovolji potrebe i za gradivnim i za energetskim nutrijentima kako bi pružila pravilan rast i razvoj fetusu, i stoga je neophodna balansirana ishrana. Takvom ishranom unosi se sasvim dovoljno vitamina i minerala (nekih čak i više nego što je potrebno). Voće i bareno povrće, mesnati proizvodi (junetina obavezna na meniju), mlečni proizvodi će zadovoljiti većinu ženinih potreba. Znajući sve ovo, lako je razumeti da je Ogestan dodatak ishrani koji nežno podržava i dopunjuje samo one elemente koji se ne mogu uneti u dovoljnoj meri u trudnoći i tokom dojenja, iako se žena hrani raznovrsno i kvalitetno.

-Postoje i elementi čiji veći unos u trudnoći treba i izbegavati, a tu spada vitamin A. Jako lako trudnica može preći dozvoljene dnevne količine za vitaminom A, koji tada počinje da ispoljava svoja negativna dejstva. Vitamin A nije dozvoljeno dodavati ishrani u obliku suplemenata trudnicama (prema svetskoj zdravstvenoj federaciji i prema preporukama Food and Drug Administration, U.S.), jer se ispostavilo da ima teratogena svojstva (može da ošteti plod) i može umanjiti kongitivne sposobnosti deteta. FDA je zabranila čak i korišćenje krema koje sadrže vitamin A kod trudnica.

-Vitamin C se unosi putem voća i povrća u sasvim dovoljnim količinama i jako lako se zadovolje dnevne potrebe. Najnovija istraživanja pokazuju da povećan unos vitamina C opterećuje bubrege i može da dovede do pojave kamena u bubrezima. Ne zaboravimo da trudnoća traje 9 meseci.

-Gvožđe se unosi putem hrane koja ima jarko crvenu boju. Junetina je odličan izvor gvožđa. Najbolji način i jedini način prevencije anemije je unos gvožđa putem hrane. Ukoliko i dođe do razvoja anemije onda se uključuju preparati gvožđa, koji se koriste samo u određenom vremenskom periodu da bi što manje tegoba izazvali.

Ono na šta još želim da skrenem pažnju jeste da preterano unošenje vitamina i minerala putem suplemenata može da optereti jetru trudnice i dovede do povećanja jetrinih enzima u plazmi. Svi treba da budemo svesni da osim hipovitaminoza (nedostatka vitamina) postoje i hitervitaminoze (višak vitamina). Hipervitaminoze mogu da budu jako opasne kao što smo videli na primeru vitamina A.

Iskoristljivost nutrijenata iz Ogestana je na maksimalnom nivou zato što su svi nutrijenti rastvoreni u prečišćenom ribljem ulju. Želatinozna kapsula Ogestana se rastapa u dvanaestopalačnom crevu gde je apsorpcija maksimalna, a nutrijenti lako prolaze mukozne membrane.

Ogestan sadrži jedinstvenu formulacija koja dodaje samo esencijalne nutrijente i predstavlja rezultat ozbiljnih nutricionističkih studija. Ove studije su pokazale šta predstavlja adekvatnu dopunu balansiranoj ishrani. Ogestanom podržavamo trudnoću na najbolji način i činimo da jedan od najznačajnijih perioda života protekne u blagostanju, sa lepim osećajima.

Dajem preporuku ovoj pravilno odabranoj i ciljanoj formulaciji za suplementaciju trudnica i dojilja koja se nalazi u Ogestanu. Ni u jednom trenu ne treba zanemariti hranu kao najbolji izvor svih nutrijenata koji su potrebni, jer uživanje u hrani je neophodno i za psihički i fizički razvoj svakog pojedinca. Trudnoća nije bolest već jedno blagostanje koje treba podržati na pravi način. Ogestan vam upravo to i omogućava.

Prof. dr Nemanja Milinčić

Spec.ginekologije i akušerstva

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs