Translate text

Trudnice koje puše utiču na DNK bebe
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Deca čije su majke i bake pušile tokom trudnoće imaju veće šanse da od detinjstva obole od astme a naučnici su sada shvatili i zašto. Nova studija pokazuje da promene u procesu koji se zove DNK metilacija, koji se javlja pre rođenja, može biti uzrok problema

DNK metilacija je proces koji može promeniti tipičnu funkciju gena, I tako izmenjeni geni mogu se preneti sa roditelja na dete. . Za ovu studiju , istraživači su posmatrali DNK metilaciju kod AXL gena kod dece čije su majke pušile tokom trudnoće. Ovaj specifični gen igra glavnu ulogu u mnogim oblicima raka i imunom odgovoru.

" Otkrili smo da su deca čije su majke pušile tokom trudnoće sui mala 2,3 odsto povećanu DNK metilaciju AXL gena, " rekla je dr Carrie Breton, docent preventivne medicine sa "The Keck School of Medicine, University of Southern California" u Los Anđelesu.


Za studiju , dr Breton i njen tim analizirali su majke i bake skoro 200 dece koje su učestvovale u studiji za ispitivanje rane faktore rizika koji izazivaju astmu. Korišćenjem detaljanog upitnika, istraživači su ocenjivali njihove pušačke navike tokom trudnoće . Uzorci DNK prikupljeni od majki i dece su takođe analizirani. Istraživači su ustanovili da je DNK metilacije AXL gena povezana sa unutar materičnom izloženošću dece duvanskim dimom kod majki koje su pušile tokom trudnoće. Oni su takođe utvrdili da pušenje baka nije značajno povezana sa AXL metilacijom ni kod majku, ni kod deteta.

"Izloženost uticajima sredine koje se javljaju u materici imaju potencijal da utiču na DNK-a metilaciju pre rođenja. Ovi geni su izgleda posebno osetljivi na izloženost spoljašnje sredine s obzirom da dolaze od jednog roditelja u samo jednom primerku iz jednog hromozoma u DNK-a koji je aktivan . "rekla je Dr Breton. " Svaka epigenetska promena izazvana uticajem sredine će imati veći uticaj na ekspresiju gena i njegovu funkciju. Unutar materična I izloženost u toku prvih dana života uticajima spoljašnje sredine su verovatno veoma važna, s obzirom na ono što znamo o periodu razvoja, kada se uspostavljaju epigenetski markeri. "

Dr Breton je zaključila da istraživanje uticaja spoljašnje sredine na epigenetske promene uglavnom neistražena oblast istraživanja, i da ima veliki potencijal za razumevanje bioloških mehanizama koji leže u osnovi bolesti izazvane uticajem spoljašnjih faktora.

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs