Translate text

Briga o fizičkom izgledu tokom trudnoće
Ocena korisnika: / 11
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   
Indeks članka
Briga o fizičkom izgledu tokom trudnoće
Pojasevi i brushalteri za trudnice
Sve strane

Trudnoća,  porođaj i babinje  (puerperijum)  su biološka celina.
To je period u životu žene obeležen  mnogobrojnim, prevashodno fizičkim promenama koje su uzrok privremenih tegoba.
Dobitak telesne mase često prevazilazi preporučenih 13 do 15 kilograma što otežava kretanje, promena statike i položaja kičme
uzrokuje bolove,  trudničke pege, rastezi kože (strie), proširene vene, otoci i uvećanje nosa, stopala i ruku značajno izmene izgled i ugroze lepotu žene.

Briga o fizičkom izgledu tokom trudnoće i babinja pomaže da se nastale promene prevaziđu a nema razloga da se ne sačuva lepota, ženstvenost i osećaj zadovoljstva koje materinstvo donosi.


Uz preporučeni režim ishrane i postepeno mršavlenje, rekreaciju i upotrebu kozmetičkih preparata, kako tokom trudnoće, tako i nakon porođaja, posebno mesto pripada medicinskim pomagalima (veš za trudnice i porodile i elastične čarape).

Odeća trudnice mora biti komforna i ne sme provocirati trbušne mišiće. Veš trudnice i porodilje mora biti od prirodnih materijala i ne sme stezati trbuh.


Elastične, kompresivne čarape ublažavaju tegobe nastale zbog proširenih vena i otoka, a uspešno preveniraju ozbiljne komplikacije (tromboze, tromboflebitise i tromboembolije).

Pojas za trudnice podiže trbuh i dopušta rast materice, olakšava vensku drenažu, ublažava bolove u leđima, odmiče prednjačeći deo ploda o donjeg segmenta materice i sprečava nastajanje prevremenih kontrakcija, smanjuje pritisak na mokraćnu bešiku i obezbeđuje osećaj lakoće pri kretanju.

Grudnjak za trudnice prati rast grudi, obezbedi im povolan položaj i postiže smanjeno prerastezanje kože.

Traku za porodilje je poželjno koristiti 6 do 8 nedela od porođaja. Pomaže vraćanju elastičnosti mišića trbušnog zida, postepeno ispravlja fiziološki izmenjen položaj kičmenog stuba, olakšava kretanje, a odizanjem uvećane materice olakšava mokrenje i defekaciju.
Sledećih 6 do 7 meseci nosi se jedan od dva ponuđena pojasa u zavisnosti od građe porodilje.

Grudnjak za dojilje omogućava najpovoljnije moguće održavanje higijene te prevenira nastajanje mastitisa.
Odiže rastuće grudi i sprečava prerastezanje kože dojki.

  

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs