Translate text

Šta treba da znate o ishrani u trudnoći
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc. med. Nemanja Milinčić   

U trudnoći jesti za dvoje ne znači da jedete dvostruko više hrane već je potrebno uzdržavati se od namirnica koje povećavaju zdravstveni rizik za vas i vaš plod. Ishrana na koju ste možda navikli pre trudnoće sada u sebi krije odredjenu opasnost. Predložićemo vam koju hranu trebate izbegavati i zašto.

Hot-dog, šunka, salame i slični suhomesnati proizvodi ukoliko nisu dobro skuvani ili dinstani mogu sadržati Listeriu monocytogenes koja izaziva listeriozu, koja može dovesti do pobačaja, prevremenog porođaja ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Ova bakterija može se naći i u nepasterizovanom mleku, čak i u obrađenom, uključujući i sireve, mozak, iznutrice, životinjsku mast i dimljeno riblje meso.

 

Morska riba poput skuše ili tune može imati visok sadržaj žive, metala opasnog po rast i razvoj mozga i nervnog sistema ploda, i trudnica ne bi smela da pojede više od 400 g ove ribe, podeljene u dva nedeljna obroka.Slatkovodna riba, koju je upecao ribolovac iz hobija, može biti zaražena bakterijama ili hemijskim otrovima, posebno ako je teža od 300 g. Obavezno je ovakvu ribu pregledati pre konzumacije.Sirovo ili nedovoljno kuvano meso, morska hrana ( ostrige, suši, školjke) i sveža jaja mogu sadržati različite vrste bakterija i virusa. Obavezna je termička obrada ove hrane a jaja jesti samo tvrdo kuvana.

Nepasterizovani sokovi mogu sadržati različite mikroorganizme, uključujući i Ešerihiju koli i zato uvek proverite da li je sok pasterizovan. Nekuvano povrće, kao što su prokelj i rotkvice ni za koga nije sigurno za upotrebu a posebno je štetno za trudnice, jer sadrži mikroorganizme štetne po zdravlje.

 

Čajevi i biljni začini iako su prirodni proizvodi ukoliko su nestručno pripremljeni nisu preporučljivi tokom trudnoće.Alkohol iz piva, vina i žestokih pića negativno utiče na rast i razvoj ploda a loš uticaj na intelektualni razvoj ploda je nepopravljiv.Izbegavajte vodu “sa česme” ukoliko je vodovod neispravan i kada god ste u mogućnosti konzumirajte flaširanu vodu. Istraživanja kvaliteta vode kod nas pokazala su da je najkvalitetnija voda (u 4 najveća grada u Srbiji ) ipak iz vodovoda. Bunarsku vodu ne pijte ma koliko da ste žedni. Ukoliko je opterećena porodična anamneza alergijom na hranu i vaše dete može imati povišen rizik od alergije na hranu. Izbegavajući tokom trudnoće i dojenja kikiriki i proizvode od kikirikija smanjujete rizik od alergija kod vašeg deteta.

 


 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs