Translate text

Hlamidijalna infekcija u trudnoći
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao dr N.Milinčić   

Chlamydiae su obligatorni, intracelularni mikroorganizmi koji se samo u živim ćelijama razmnožavaju. To su Gram negativne specijalne bakterije sa velikim afinitetom prema epitelnim ćelijama. U ovom rodu postoje 4 vrste: Ch.trachomatis, Ch. psittaci, Ch. pneumoniae, Ch. pecorum. U humanoj patologiji prouzrokuju genitalne, očne i respiratorne infekcije. Ch.trachomatis ima jak afinitet na sledeće ciljne organe: konjunktive, genitalije, respiratorni i intestinalni trakt. Infekcija kod žena najčešće je lokalizovana na grliću ali je najčešće klinički bez simptoma i hronična, zbog čega su žene izvor infekcije, i za seksualne partnere i za svoju novorođenčad. Pošto su muškarci uglavnom za sve krivi, valjda neće veliki broj njih ovo pročitati, i da posle imaju materijal za „ priču“. Komplikacije koje proističu iz osnovne lokalizacije su trojake: 

 


1. akutno ascendentno širenje – endometritis i salpingitis ( zapaljenje sluzokože materice i jajovoda; 
2 . ascendentno širenje tokom trudnoće sa razvojem prevremenog prskanja plodovih ovojaka ( PROM ), chorioamnionitisa, pretećeg prevremenog porođaja i sam prevremeni porođaj, zastoja u rastu ploda ( IUGR ) i infekciju babinjare, a kod nedonoščeta i novorođenčeta konjunktivitis, pneumoniju i colpitis ženskih neonatusa. Ako se trudnoća završi carskim rezom opasnost od infekcije ploda ne postoji, osim kod PPROM–a ; 
3 . uzročna povezanost sa ostalim faktorima rizika za razvoj kacinoma grlića materice. 
Dijagnoza se ne može postaviti kliničkim pregledom, sem sumnje da je mukopurulentni sekret grlića zbog te infekcije. Razmaz vaginalnog sekreta se boji po Gramu i vidi se veliki broj PMN leukocita, a bojenjem po Gimzi vide se citoplazmatska inkluziona telašca. Za izolaciju hlamidije se koriste kulture ćelija Mc Coy, HeLa-229, BHK – 21 i ćelije humanog amniona. Za direktno dokazivanje antigena Ch.trachomatis metoda izbora je primena mononukleinskih antitela obeleženih fluoresceinom u testu direktne imunofluorescencije ( DIF ). Za dokazivanje specifičnih anti – CT – antitela IgM i IgG u serumu koristi se test indirektne imunofluorescencije ( IIF ), ELISA, RIA i IPA – imunoperoksidaze.
Preventiva se sprovodi korišćenjem prezervativa i moliću lepo bez promiskuiteta, u trudnoći ispitivanje u prvom trimestru, a kod rizičnih trudnoća i kasnije se ponavlja.  
Terapija van trudnoće obuhvata tetracikline i makrolide kao lekove izbora, a novost su hinolonski antibiotik – fluorohinolon i azitromicin. U trudnoći se koristi lokalno i parenteralno eritromicin po 1 g./ 24 u 4 doze do 3 nedelje. Obavezno je lečenje seksualnog partnera. Terapija mora biti uporna, sa adekvatnim dozama i po potrebi se ponavlja . 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs