Translate text

Listerioza u trudnoći
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao dr N.Milinčić   

Listeria monocytogenes je Gram pozitivni bacil, aeroban, pronađen kod 60 vrsta domaćih i divljih životinja. Kod ljudi dovodi do patoloških procesa u trudnica, plodova, novorođenčadi, a kod odraslih daje infekcije mozga, mononukleozni sindrom ili sepsu. Sva ova oboljenja se nazivaju listerioze. Čovek se najčešće inficira zaraženom hranom ili direktnim kontaktom sa obolelom životinjom. U trudnoći je incidenca retka 1 na 20000 porođaja a nađe se u abortnom materijalu ili u mrtvorođenima 1 na 7000 koncepcija godišnje. Vidi tekst „ Koju hranu treba izbegavati u trudnoći“.

 


Maternalna listerioza je slična influenci. Listerija prolazi kroz placentu i dovodi do infekcije ploda, prevremenog porođaja ili mrtvorođenosti. Najveći problem daje inficiranost vagine i grlića u asimptomatskih nosioca i uzlazno preko ovojaka prelazi na plodovu vodu i plod. Rana infekcija prematurusa se primećuje do 7 dana sa slikom cijanoze ( poplavi koža ploda ), apnejom ( prestanak disanja ), respiratornim distresom ( problemi sa disanjem zbog nezrelosti pluća ), pneumonijom ( zapaljenje pluća ), granulomaatozni raš ( crvenilo ) po koži. Kasna infekcija se manifestuje znacima od prve do osme nedelje života i radi se o meningitisu. Moguća je i sepsa sa kasnijom spastičkom diplegijom. Smrtnost je nizak ako je dijagnoza postavljena u prva tri dana bolesti. Posledice rano stečene listerioze su neurološke: poremećaj razvoja mozga, hidrocefalus ( „vodena glava“ ), ptoza i strabizam. 
Mikrobiološka dijagnoza se postavlja izolacijom L.monocytogenes a krajnja dijagnoza se radi ispitivanjem antigenske građe monospecifičnim serumima sa testom aglutinacije – Widal, test precipitacije, test indirektne hemaglutinacije i antigen fiksacioni test. 
Infekcije se leče antibioticima: penicilin G, eritromicin, ampicilin, van trudnoće i hloramfenikol, rifampicin i tetraciklini. Vakcina se ne daje ljudima. 

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs