Translate text

Rubela infekcija u trudnoći
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao dr N.Milinčić   
Rubella virus je pleomorfni virus iz grupe Rubi virusa i infekcija je poznata samo kod čoveka. Stečena rubela je visoko kontagiozna, kapljičan infekcija od koje najčešće oboljevaju deca. Primarna infekcija trudnice može dovesti do teškog kongenitalnog oboljenja deteta, tranplacentalnim putem. Interesantno je da u posteljici nakon višemesečnog opstanka nestaje i retko se izoluje iz nje posle porođaja. Kod ploda može ostati i mesecima posle porođaja. Što se plod ranije inficira oštećenja su teža: do 12 nedelje 80 % plodova je sa kongenitalnim oboljenjem, sa 13 – 14 nedjelja 50 % a krajem II trimestra 25 %. Ovakvi rezultati su vezani za sazrevanje i otpornost placente i odbrambenih mehanizama ploda. 
Trijas rubele je gluvoća , slepilo i urođena srčana mana . Takođe se razvija IUGR ( zastoj u rastu ploda ), hepatosplenomegalija, anemija, trombocitopenija, mentalna retardacija, katarakta, glaukom, lezija metafizealnih delova kostiju. 
Dijagnoza bolesti uključuje pretragu rubela specifičnih antitela, gde postojanje IgG antitela pokazuje postojanje imuniteta, bilo vakcinacijom bilo ranijom infekcijom. Postojanje IgM specifičnih antiteta ukazuje na skorašnju infekciju. Traju do mesec dana a javljaju se od sedmog dana bolesti. Takođe i četvorostruki porast IgG u sledećem uzorku seruma ( serokonverzija ) ukazuje na skorašnju infekciju. Testovi su enzimske i RIA tehnike, inhibicija hemaglutinacije, test imunofluorescencije. Infekcija ploda se dokazuje istim testovima a krv se dobija kordocentezom ( iz pupčanika ploda ) ili plodova voda amniocentezom ili se radi placentocenteza. 
Terapija se svodi na pasivnu zaštitu hiperimunog globulina posle sigurnog kontakta sa rubelom ali uz određeni rizik po plod. Vakcina data trudnici takođe nosi određeni rizik za plod. 
 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs