Translate text

Inverzija materice
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Administrator www.bolesnodete.com   

Zbog patoloških činilaca normalna statika unutrašnijh polnih organa žene, može da se promeni  u patološki položaj.Najveći polni organ je materica, koja se nalazi u sredini male karlice, ispred rektuma i iza mokraćne bešike.Za opisivanje položaja materice potrebni su ovi podaci:

*Positio ili stav gde se nalazi materica-u maloj karlici

*Versio podrazumeva nagib cele materice prema vagini.Uzdužna osovina  (tela i grlića) sa osovinom vagine stvara prav ugao.Taj položaj je anteversio uteri.

*Flexio znači pregibanje tela materice prema grliću pri čemu se stvara ugao preko 90-100 stepeni, za  taj položaj je naziv  anteflexio uteri.

Može se reći da je fiziološki položaj materice usmerena kao anteverzija i antefleksija.Promenu položaja materice mogu izazvati brojni faktori fiziološki i patološki.

Fiziološki faktor je trudnoća i prepunjenost unutrašnjih organa.Dok patološki faktori  su tumori, athezije, eksudati.Promena položaja materice mogu biti u horizontalu ili vertikalu.

Horizontalne varijacije u smislu ante, retro, latero, flaksije.

Pomeranje vertikalno može biti: torzija, rotacija, inverzija materice.

Uzrok nastanka može se povezati sa kratkom pupčanom vrpcom, hroničnim endometritisom, slabosti miometrijuma, iznenadni prevremeni porodjaj i dr.

Klinička slika:nastaje odmah postpartalna hemoragija, nekad u stanje kardiovaskularnog kolapsa što može da se pretvori u hemoragijski šok.

Dijagnoza:se postavlja na osnovu simptomatologije i ginekološkog pregleda.Ukoliko nije došlo do prolapsa, ne može se napipati cerviks.Definitivna dijagnoza se postavlja laparotomijom. Lečenje:primenjuje se transfuzija krvi i vraćanje materice u fiziološki položaj, hirurškim putem uz davanje uterotonika.

 

Izvor:  http://www.bolesnodete.com/bolesti-i-stanja-kod-zena/486-inverzija-materice

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs