Translate text

Indukcija porođaja
Ocena korisnika: / 24
LošeNajbolje 
Napisao Prof. dr N.Milinčić   

U mnogim trudnoćama, u interesu trudnice ili ploda neophodno je trudnoću završiti indukcijom porođaja.

Šta je indukcija porođaja?

Radi se o veštački izazvanim materičnim kontrakcijama koje uvode trudnicu u porođaj iz različitih medicinskih razloga. Mnoge trudnice na pomen indukcije imaju neprijatan osećaj od onog šta ih čeka u takvom porođaju. Vaš ginekolog može indukovati porođaj iz sledećih razloga:

 

  • Prošao vam je termin porođaja za dve ili za jednu nedelju. Ukoliko prođe 42 nedelje trudnoće, vaša beba i vi ste u velikom riziku od komplikacija takve trudnoće. Posteljica više nema dovoljno kapaciteta da uspešno hrani vašu bebu.
  • Prskanje vodenjaka. Ukoliko dođe do oticanja plodove vode zbog prskanja plodovih ovojaka (PROM) terminski porođaj se mora indukovati, jer su i plod i majka u velikom riziku od infekcije.
  • Visokorizične trudnoće i stanja , kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, krvarenje u drugoj polovini trudnoće, infekcija u trudnoći, koja ugrožavaju i majku i plod.
  • Prednjačeća posteljica (placenta praevia), koja delimični prekriva unutrašnje ušće materice ili prevtemeno odlubljivanje normalno usađene posteljice (abrupcija placente)
  • Stanja koja dovode do zastoja u rastu ploda (IUGR).

Ponekad se porođaj indukuje iz nemedicinskih razloga, trudnica i ginekologa usklađuju svoje obaveze ili odmor i tempiraju datum porođaja po njihovim željama. Ovo je kontroverzna pojava koja nosi u sebi određeni rizik po trudnicu i plod.

Kako se indukuje porođaj?

Tokom normalnog porođaja grlić se skraćuje i omekšava, što se zove sazrevanje grlića. Grlić se ujedno istanjuje i otvara (dilatira). Tek kada se grlić potpuno izdilatira beba može da prođe kroz porođajni kanal.

Pre nego vaš ginekolog indukuje porođaj mora da izvrši akušerski pregled, odredi nalaz na grliću i proceni stav, smeštaj i položaj ploda. Tek nakon toga donosi procenu da li su se stvorili uslovi za indukciju porođaja.

Vaš ginekolog će upotrebiti lekove i druge metode kako bi izazvao sazrevanje grlića. Indukcija porođaja uključujee:

  • Sazrevanje grlića. Postiže se ordiniranjem prostaglandina kao leka, u obliku tableta ili gela, i efekat na grlić i matericu je isti kao i onaj iz tela. Dilatacija se može postići i ubacivanjem katetera u grlić i kada se naduje balon katetera vodom, on pod pritiskon nadole vrši širenje grlića.
  • Prokidanje vodenjaka. Ukoliko se formirao vodenjak (prednjačeći deo ovojaka, ispunjen plodovom vodom,koji dilatira grlić) ginekolog će ga istom tehnikom kao i kod prokidanja ovojaka, prokinuti i iscureće plodova voda. U sledećih 24 sata porođaj se mora dovršiti, jer u suprotnom će postojati veliki rizik od infekcije.
  • Izazivanje kontrakcija. Ordinira se lek Syntocinon, koji ima isti efekat kao i prirodni hormon Oxitocin. Kreće se sa malim dozama leka koji indukuje porođaj, koji se prima intravenski u kombinaciji 5 IJ Syntocinina(veštački Oxitocin) u 5% Glukozi a.500ml. Kreće se od 8 kapi/min. i svakih 20minuta dodaju se 4 kapi rastvora, sve dok se ne uspostave regularne materične kontrakcije koje istanjuju i dilatiraju grlić. Kada se to postigne održava se doza leka koja izaziva kontrakcije. Maksimalna doza leka je 30kapi/min. Ukoliko su kontrakcije prejake smanjuje se doza leka.

Ukoliko indukcija porođaja nije uspela, a procedura se ponovila dva puta, trudnici će se obaviti carski rez.

Koji su rizici indukcije porođaja?

Indukcija porođaja bi trebala u principu da bude sigurna i ona to jeste ako je vaš ginekolog napravio dobru procenu uslova za indukciju. U suprotnom ili će biti problema za plod i majku ili će se „trčeći ići u salu” zbog carskog reza.

Prazne su priče kako seksualni odnosi izazivaju porođaj (prostaglandini u spermi), zatim draženje bradavica, različiti čajevi, brzo hodanje ili penjanje uz stepenice. Sve su to iskustva bez čvrstih dokaza u naučnim istraživanjima.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs