Translate text

Dijagnoza trudnoće
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Dijagnoza trudnoće se postavlja na osnovu anamneze, spoljnjeg i unutrašnjeg pregleda žene, na osnovu bioloških i imunoloških testova, kao i uz pomoć ultrazvučne dijagnostike.Trudnoća dovodi do odredjenih promena koje zovemo znacima trudnoće i koji pomažu u postavljanju dijagnoze. Znake možemo da svrstamo u tri grupe: nesigurne, verovatne i sigurne znake trudnoće.

Nesigurni znaci trudnoće su gadjenje, mučnina, jutarnje povraćanje, smetnje u apetitu, želja za kiselim jelom, opšta slabost, pospanost, učestalo mokrenje, opstipacija, hipersalivacija.

Verovatni znaci trudnoće su izostanak menstruacije, povećanje materice i njeno smekšavanje, povećanje i nabreklost dojki, lividnost vagine i njenog ulaza, lividnost grlića materice.

Sigurni znaci trudnoće dolaze isključivo od strane ploda. Oni se mogu dijagnostikovati samo u drugoj polovini trudnoće, a to su obrisi ploda i srčana akcija ploda. Dijagnoza rane trudnoće po nekada predstavlja problem pa se koriste različite metode i testovi radi što tačnije dijagnostike. Tu spadaju: anamneza, spoljašnji, unutrašnji pregled, biološki, imunološki, hormonski testovi, merenje bazalne temperature i   ultrazvučna dijagnostika.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs