Translate text

Carski rez na zahtev
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr.sc.med. Jelena Stamenković Dukanac   

Carski rez je akušerska operacija kojom se plod radja kroz inciziju prednjeg trbušnog zida i materice. Poslednjih dve decenije učestalost carskog reza se povećava sa 6% na 25% (u Engleskoj a slično je i u drugim razvijenim zemljama Evrope učestalost carskog reza je porasla sa 9% 1980 god. na 21% do 2001. godine ). Indikacije  za operativno završavanje trudoće se proširuju, te osim apsolutnih indikacija što je apsolutno sužena karlica, prednjačeći tumor, prednjačeća posteljica, poprečni položaj ploda, postoje relativne i proširene indikacije. U ovom periodu učestalost carskog reza se povećala kod starijih prvorotki, kod trudnica čiji je predhodni porodjaj završen carskim rezom (11%), kod dokazane patnje ploda, kod neadekvatno napredovanja porodjaja (20%), karlične prezentacije ploda (11%), carski rez na zahtev majke u nekim sredinama (Engleska) do 7%.  Kod donošenja odluke o tome da li će se neka trudnoća završiti operativnim putem potrebno je poznavati koje su prednosti carsko reza i mane u odnosu na vaginalni porodjaj. Carski rez u odnosu na vagnalni porodjaj smanjuje perinealni bol, urinarnu inkontinenciju (4,5% posle carskog reza, 7,5% posle vginalnog porodjaja) i nastanak uterovaginalni prolaps.

Posle carskog reza povećan je  bol u abdomenu, povećana je učestalost oštećenja mokraćne bešike i uretera. Tromboembolijska bolest se češće javlja. Češća je histerektomija (0,8% posle SC, 0,01% posle vaginalnog porodjaja) kao i potreba za drugim hitnim hiruškim postupcima. Prednjačeća posteljica i ruptura uterusa češće su u sledećoj trudnoći.Takodje povećana je učestalost maternalne smrti nakon carskog reza (82,3 /1000000) u odnosu na vaginalni porodjaj (16,9 / 1 000 000). Duži je borovak u jedinici intenzivne nege (0,9% / 0,1%), kao i ukupan broj bolesničkih dana (2-3 dana posle vaginalnog porodjaja, 4-5 dana posle carskog reza).

Značajno je za odluku i podatak da ne postoji razlika u učestalosti uporedjujući vaginalni porodjaj i carski u hemoragiji, infekciji, oštećenju genitalnog sistema, inkontinenciji stolice, dispareuniji, postpartalnoj depresiji, neonatalnom mortelitetu, intrakranijalnoj hemoragiji, oštećenju brahijalnog pleksusa i cerebralnoj paralizi.

Svakoj pacijentkinji je potrebno objasniti u formi informisanog pristanka za operaciju, o tome šta je carski rez , kako se izvodi, koje su komplikacije kao i kakav je postoperativni oporavak i šta može komplikovati postperativni oporavak. Ovo je veoma važno obzirom da 1 od 5 trudnica želi da se trudnoća završi carskim rezom.

Docent dr.sc.med. Jelena  Stamenković Dukanac

Institut za ginekologiju i akušerstvo, Klinički Centar Srbije 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs