Translate text

Carski rez
Ocena korisnika: / 50
LošeNajbolje 
Napisao Dr Petar Čanković   

Carski rez je operacija kojom se neprirodnim putem, rasecanjem trbušnog zida i zida materice, iz meterične duplje izvlači plod sa posteljicom i plodovim ovojcima u spoljnu sredinu i na taj način završava poodmakla trudnoća, odnosno sprovodi porođaj.
O carskom rezu i poreklu naziva ove operacije stvorena je čitava legenda. Po jednoj od njenih verzija, ovom operacijom rođen je rimski imperator Cezar i od toga potiče njeno ime sectio caesarea. Po drugoj, takođe neverodostojnoj verziji, u srednjem veku neki nemački mesar po imenu Kajzer uspešno je ovim rezom završio težak porođaj svoje žene, koja se u mukama porađala nekoliko dana i nije mogla da se porodi vaginalnim putem. Otuda je, po ovoj verziji, ovaj rez nazvan Kajzerov rez (Kaiserschnit), što prevedeno sa nemačkog znači carski rez.

 


Istina je, međutim, drugačija. Izraz carski rez najverovatnije vodi poreklo od latinske izreke ab utero caeso , što prevedeno znači iz presečene materice.
Carski rez je prvi put urađen, prema raspoloživim podacime negde u XVI veku. Od tada ova operacija vršena je samo izuzetno, kod porodilja u velikoj nevolji, kad porođaj nikako drugačije nije mogao da se sprovede. Zbog toga što je ova operacija bila praćena visokim procentom mortaliteta majki, u teškim slučajevima, umesto nje, kad god je bilo moguće, vršene su intervencije komadanjem ploda, da bi se porođaj završio vaginalnim putem i izbegao veoma visok rizik od abdominalne operacije. Ovakav stav prema carskom rezu važio je sve do kraja XIX i početka XX veka, kada se operativna smrtnost znatno smanjila i kada su se zbog toga indikacije za ovu operaciju počele da menjaju i proširuju. Kasnije su tome doprinosili mnogi momenti koji su uticali na bitno smanjenje operativnog i postoperativnog morbiditeta i mortaliteta. Napredak medicine u celini, a posebno uvođenje u akušersku praksu uterotoničnih sredstava, otkriće krvnih grupa i time pružanje mogućnosti bezopasne i uspešne nadoknade izgubljene krvi, pronalazak antibiotika i druge uspešne mereprotiv infekcija, usavršavanje preoperativne pripreme i postoperaativne nege porodilje i novorođenčadi u toku dovršenja porođaja carskim rezom, primena uspešnih i bezopasnih metoda anestezije, doprinelo je da se operativna smrtnost izvaredno smanji, što je dovelo do sve šireg, danas vrlo širokog, pa ponekad i preširokog, nedovoljno kritičkog korišćenja ove operacije za dovršenje porođaja.
Abdominalan carski rez vrši se danas iz različitih indikacija.Prema usvojenoj podeli načinjenoj uglavnom iz didaktičkih razloga razlikuju se apsolutno,relativne i proširene indikacije.

 


Apsolutne indikacije podrazumevaju stanja kod kojih se porođaj ni na koji način, čak ni žrtvovanjem deteta ne može sprovesti normalnim putem, već se jedino može dovršiti abdominalnom operacijom. Tu spadaju apsolutno sužena karlica, čeona presentacija ploda i urođene ili stečene anomalije na mekanom delu porođajnog kanala koje se tokom porođaja ne mogu otkloniti a koje onemogućavaju vaginalni porođaj. U apsolutne indikacije danas se ubraja  placenta previa centralis kod iznesene trudnoće i infekcije donjeg genitalnog trakta koje se mogu preneti na plod.

 

 

U relativne indikacije spadaju razlozi za carski rez koji se u izvesnim okolnostima mogu eliminisati, pa ne zahtevaju, u svakom slučaju, dovršenje porođaja abdominalnim putem.
Najvažnije relativne indikacije su izvesni oblici placente previe koji mogu biti praćeni manje ili više obilnim krvarenjem porodilje, izražena disproporcija između glavice ploda i karlice majke, teški oblici kasnih graviditetnih toksikoza, preteća ruptura materice, kad se porođaj ne može uspešno završiti vaginalnim putem, nepravilni položaj ploda. 


U proširene indikacije za carski rez spadaju: preteće intrauterina asfiksija ploda, stare prvorotke sa karličnim stavom ploda, dugo lečen sterilitet kod starih prvorotki i žena koje nemaju dece, uz postojanje izvesnog stepena disproporcije, karlični stav ploda sa krupnim plodom, čeoni, lični ili temeni stav ploda kod relativno sužene karlice majke.
Abdominali carski rez danas se uglavnom vrši niskim poprečnim rezom na materici, ređe niskim uzdužnim ili klasičnim korporalnim rezom. 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs