Translate text

Koji su rizici višestruke trudnoće?
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Nositi više od jednog ploda povećava rizik tokom trudnoće i ugrožava zdravlje ploda. Svaki dodatni fetus pojačava probleme u trudnoći i povećava rizik od prevremenog porođaja. 

Višeplodni fetusi imaju veću šansu za urođenu manu ili genetske poremećaje. Zato što su obično rođeni prevremeno, višeplodni fetusi takođe imaju veće izglede za probleme posle porođaja.

Kako da znam da li nosim više od jedne bebe? Kroz koje testove treba da prođem?

Ako su simptomi trudnoće ozbiljni i počinju vrlo rano u trudnoći, možda nosite blizance. Samo vaš ginekolog može reći, pomoću ultrazvuka, kakvu trudnoću nosite.

U završnoj fazi prve trećine i početkom druge trećine, možete izvršiti testove da proverite genetske poremećaje i urođene defekte. Razgovarajte sa vašim ginekologom o ranim i više specifičnijim testovima ( neinvazivni i invazivni skrining na hromozomopatije ), ako već znate da posedujete mogući rizik za takve poremećaje. Rizični faktori uključuju porodičnu anamnezu genetskih poremećaja i urođenih defekata sa obe strane ili ako ste stariji od 35 godina.

Kako se vodi višeplodna trudnoća?

Sve višeplodne trudnoće se smatraju visoko rizičnim. Ako nosite više od jednog ploda, imaćete češće medicinske preglede nego sa jednim plodom. U svakom slučaju, porodićete se ranije, tako da se potrudite da budete profesionalno ispitani za rizik od prevremenog porođaja (vidi tekstove o prevremenom porođaju ).

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs