Translate text

Bezbolan porođaj
Ocena korisnika: / 17
LošeNajbolje 
Napisao Prof.dr Slađana Trpković   

Porođaj može biti potpuno bezbolan, ukoliko se odlučite da bude izveden u periduralnoj (epiduralnoj) anesteziji. Dogovorićete se sa Vašim ginekologom kada da dođete u bolnicu. Čim porođajni bolovi počnu, anesteziolog će Vam plasirati periduralni kateter preko koga ćete dobiti lokalni anestestik. Ležaćete na levom boku, donji deo leđa biće obrisan rastvorom joda i anesteziolog će između lumabalnih pršljenova, nakon davanja lokalnog anestetika (osetićete samo taj ubod) plasirati u periduralni prostor plastičnu cevčicu preko koje će davati lekove. Plastični kateter, veoma malog promera će zalepiti duž leđa do levog ramena tako da ćete Vi moći, nakon završenog porođaja, sami, prema uputstvu anesteziologa da dozirate analgetik. Nakon davanja anestetika osetićete toplinu u nogama i donjem delu stomaka, a onda ćete izgubiti osećaj za bol. Možda ćete osetiti dodir a moći ćete da pomerate noge.

 

Povoljnost ove vrste anestezije je i u tome što ako porođaj bude morao da bude završen Carskim rezom, preko periduralnog katetera dobićete svu terapiju koja je potrebna da ne osetite nikakav bol ni u toku operacije. Potpuno budni ćete dočekati Vašu bebu. Čućete njen plač a nećete imati nikakve bolove. Nakon završene operacije moći ćete da dozirate analgetik prema Vašim potrebama, moći ćete odmah da ustanete i da se posvetite Vašoj bebi.
Kontraindikacija za izvođenje ove vrste anestezije gotovo da nema. Ako ste imali nekih problema sa kičmom, naročito sa donjim delom kičme (slabinski i karlični deo), i ako ste alergični na anestetike ili imate problema sa koagulacijom krvi posavetovaćete se za anesteziologom da li da dobijete ovu vrstu anestezije.
Komplikacije su moguće ali veoma retke. Kičmena moždina se završava na nivou drugog lumbalnog pršljena a ova vrsta anestezije daje se najčešće ispod trećeg ili ispod četvrtog lumbalnog pršljena. Zato su šanse da dođe do povrede kičmenih živaca minimalne i moguće gotovo samo kod onih pacijentkinja kod kojih postoje neke anomalije. Druga moguća komplikacija je da se prilikom davanja epiduralne anestezije probije tvrda moždana ovojnica i da tom prilikom iscuri malo moždane tešnosti (cerebrospinalnog likvora). U tom slučaju možda ćete imati jaču glavobolju. Na sreću, ove su komplikacije zaista izuzetno retke.

Operacija može biti urađena i u opštoj anesteziji. Za izvođenje ove anestezije koristi se više različitih lekova koji će obezbediti ginekologu idealne uslove za rad. Vi ćete spavati, nećete imati nikakve bolove i Vaši mišići će biti potpuno relaksirani. Za izvođenje opšte anestezije treba da budete pregledani od strane anesteziologa, morate imati urađen EKG (elektrokardiogram), Rtg (rendgenski snimak) pluća i laboratorijske analize (krvnu sliku, ureu, glikemiju i kreatinin). Svakoj porodilji se obavezno odredi i krvna grupa za slučaj da je u toku porođaja ili neposredno nakon toga potrebno dati transfuziju. Ukoliko ste bolesni od nekih hroničnih bolesti, potrebno je da imate dokumentaciju od odgovarajućih lekara drugih specijalnosti i da pre operacije budete dovedeni u optimalno stanje za izvođenje hirurške intervencije. Ako ste alergični na lekove, hranu, flaster i slično, ne zaboravite da to kažete anesteziologu. On u Vašem interesu može tražiti dodatne dijagnostičke pretrage.
Komplikacije opšte anestezije takođe su veoma retke. Ako ste uzele hranu ili piće neposredno pre hitne intervencije može se desiti da povraćate prilikom uvoda u anesteziju. To je opasno zato što povraćeni sadržaj može da dopre u disajne puteve i da izazove hemijsko oštećenje pluća, na koje se može nadovezati infekcija i izazvati upalu pluća. Zato nikako ne uzimajte hranu i tečnosti pre planirane intervencije ili od momenta kada su počeli porođajni bolovi. Alergijske reakcije i anafilaktički šok mogu takođe biti komplikacije anestezije. Dobro je kad je anesteziolog upoznat sa tim, zato što će biti pripremljen da reaguje i daće vam preoperativno terapiju koja će delovti preventivno ili će bar ublažiti alergijske reakcije.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs