Translate text

Lekovi i rizični periodi tokom trudnoće
Ocena korisnika: / 12
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Tokom trudnoće postoji period od 40 dana kada je apsolutno kontraindikovana upotreba lekova. Taj period traje od 31 do 71 dana trudnoće, računajući od prvog dana poslednje menstruacije, za menstrualni ciklus od 28 dana. U ovom periodu organogeneze svako davanje rizičnog leka izaziva teratogeni efekat i dovodi do malformacija ploda. Nema opravdanja uzimati lek u navedenom periodu trudnoće. Jedino životna ugroženost trudnice opravdava uzimanje lekova u ovih 40 dana trudnoće.

Preembrionska faza trudnoće od 14 do 31 dana od poslednje menstruacije karakteristična je po tome što uzimanje lekova u ovom periodu izaziva efekat " sve ili ništa" - ili spontani pobačaj ili neoštećeno preživljavanje. Ovo je moguće jer centralni nervni sistem i srce počinju razvoj od 31 dana trudnoće.

Samo iz ovih činjenica vidi se koliko smo ranije bili naivni u verovanju da je plod apsolutno zaštićen u materici  od svih uticaja  iz spoljšnje sredine.Danas, naprotiv insistiramo na tome da tačno utvrdimo koliki je uticaj i rizik po plod od nekog leka u odnosu na vrstu, oblik ili dozu, u zavisnosti da li je teratogeni period tokom prvog tromesečja ili nešto bezbedniji period tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće, kada može doći do oštećenje nekog organa ili tkiva ploda.

Tokom trudnoće moramo biti krajnje racionalni i oprezni sa upotrebom lekova. Jedino ako znamo kolika je korist za majku i plod od nekog leka a koliki je rizik po plod možemo govoriti o kritičnoj i savesnoj upotrebi lekova u trudnoći.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs