Translate text

Lekovi i dojenje
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Prvo i osnovno pitanje koje svaka majka sebi ili lekaru postavi je koji lek i kako dolazi u majčino mleko i kako i na koji način deluje na odojče?Već smo u članku o laktaciji rekli da je mleko osnovna hrana za odojče, a sada ćemo videti kako lekovi utiču na stvaranje mleka i kako utiču na kvalitet mleka, odnosno kako se dalje prenose na dete. 

Od osobina samog leka (farmakološke i fizičkohemijske) zavisi i njegova pojava u mleku. Na odojče lek može delovati direktno dojenjem mleka koje sadrži određenu koncentraciju leka. Ovako unešen lek u organizam deteta može imati loš ili čak toksičan uticaj na odojče. Pogotovo su opasni lekovi kao što su hormoni, lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti ili psihotropni lekovi, koji negativno utiču na osetljiva tkiva i organe deteta. Lek takođe može dovesti do smanjenja lučenja mleka ili do lučenja manje kvalitetnog mleka.

Koliko je važno da se dojilje zainteresuju za ovu problematiku još je važnije da vaš ginekolog bude upoznat sa rizicima koje nosi dojenje i upotreba lekova. Lekovi se u periodu dojenja koriste samo u medicinski opravdanim i u urgentnim stanjima.Ukoliko je lek rizičan u periodu upotrebe treba izbegavati dojenje deteta ili izbegavati sam lek. Tokom upotrebe leka ili pred nastavak dojenja obavezno konsultovati vašeg ginekologa.

Uz svaki lek ćete dobiti obaveštenje o uticaju na dojenje, tako imate sledeće savete: IZBEGAVATI, OPREZ (ekskretuje se u mleko), KONTRAINDIKOVAN, KOMPATIBILAN, NEMA DOKAZA O ŠTETNOSTI.

Posavetujet se sa vašim ginekologom pre upotrebe leka tokom dojenja.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs