Translate text

Kalendar trudnoće - 39 nedelja
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

 

Vaše telo je potpuno spremno za porođaj. Plod je zauzaeo konačan stav i spustio se u malu karlicu. Grlić materice sazreva: skarćuje se, centrira, omekšava i otvara. Procenu zrelosti grlića i davanje ocene o tome daje pri pregledu vaš ginekolog. Iako postavljate pitanje kada će porođaj započeti niko ne zna da kaže tačan dan i čas. Zato budite još malo strpljivi. Poneka trudnica, pogotovu sa visokorizičnom trudnoćom ili procenom da se porođaj završi carskim rezom već su hospitalizovane. Jedan od znakova nastupajućeg porođaja je i ispadanje sluzavog čepića iz grlića materice. Takođe je i sekret pojačan, a porođaj je siguran ako dođe do prskanja plodovih ovojaka. Ukoliko se pojavi krv iz vagine, tj. iz materice – hitno na pregled. CTG i dalje dva do tri puta nedeljno.

Mekonijum ispunjava creva ploda i daće prvu stolicu bebe – radi se o gustoj crnoj stolici. Uživajte u njoj, nema neprijatan miris za razliku od kasnijih stolica bebe, ali naviknućete se i na to, uostalom gde je tata.

Nastavite da pratite pokrete ploda, mada su oni sada manje živahni, zbog teskobe u materici ali mora ih biti bar 10 puta dnevno, preko dana, ostali period beba obično spava. Ukoliko ih je manje opet brzo na pregled.

Imunološki sistem fetusa je još nezreo, antitela dobija preko plodove vode, a posle rođenja preko majčinog mleka, zato je dojenje tako važno, između ostalog.

Prosečan fetus u ovoj nedelji ima oko 3300 g., dugačak je do 50 cm. Posteljica težinom prati plod a pupčana vrpca je dugačka preko 60 cm.

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs